oversigt, set fra ØSØ
.

Faktaboks

Kommune
Sorø Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
34245
Sted- og lokalitetsnummer
030309-22
Anlæg
Sagnsten, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.); Skåltegn, Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Nedenstående beskrivelse erstatter oprindelig tinglysning fra 1941-11-11: ******************************************************** Istidsblok "Sengesten" 2,2 x 5 x 8 m. NØ-SV. På dens højeste dels SØ opadvendte flade kan iagttages 3 meget tydelige skålformede mindre tydelige, men dog utvivlsomme skålformede fordybninger. Sagnsten, "Sengestenen" Stenen er kastet af en trold mod Undløse kirke, og den har lavet et stort hul i jorden. Sammen med den kastedes også en sten, som ligger på Julianegårds mark. Stenen ligger i en lysning i løvskov i et dybt hul, som er gravet ved forsøg til frigravning af stenen, og som næsten har nået stenens bund. Oprindelig tinglysning fra 1941-11-11 ***************************** Istidsblok, "Sengesten", 2,2 x 5 x 3 m. På dens højeste del 3 meget tydelige skålformede fordybninger og to noget mindre tydelige. I skov.

Undersøgelseshistorie

1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidIstidsblok "Sengesten", 2.2 x 5 x 8 m. (NØ-SV). Paa dens højeste Dels SØ opadvendende Flade kan iagttages 3 meget tydelige skaalformede Fordybninger og 2 noget mindre tydelige, men dog utvivlsomme skaalformede Fordybninger. I Skov.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSengesten (istidsblok). Stenblokken har en aflang, nærmest trekantet form, NØ-SV, mål ca. 2,2 x 6 x 5 m (ikke 8 m). Stenen er højest i NØ-enden, hvor der på en SØ-flade ses 5 skåltegn. Stenen ligger i lavning (antagelig ældre nedgravning omkring stenen, ca. 0,5 - 1 m under terræn) i løvskov, en skovsti fører til stenen, ca. 50 m fra skovvej, 800 m til offentlig vej. Den ligger på skråning ned mod SV. ** Seværdighedsforklaring ** Istidsblok med skåltegn, i skov.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links