Stenen set fra syd
.
Stenen set fra vest
.
Stenen set fra nord
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
140464
Sted- og lokalitetsnummer
110109-106
Anlæg
Sagnsten, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.); Begivenhed, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Sagnsten, -Skyumstenen-. Stenen er 4 x 3,3 m stor og ca. 2 m høj; største længde i NØ-SV. I toppen, der er højest mod øst, er en sænkning, der delvist er græsbevokset. Siderne mod øst, nord og vest skråner indad, mens vestsiden skråner svagt udad. Overfladen er meget ujævn og har mange sprækker. Sagn: - Stenen er kastet af en kæmpe på Mors mod Skyum Kirke - Stenen vender sig, når den lugter nylavede pandekager. Beliggenhed: På strand under høj strandbrink.

Undersøgelseshistorie

2005
Tinglysning - KUAS, FortidsminderSagnsten, "Skyumstenen". Sagnet siger, at stenen er kastet mod Skyum Kirke, den vender sig, når den lugter nylavede pandekager.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Meget stor sten i strandkanten.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links