Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
211142
Sted- og lokalitetsnummer
130706-35
Anlæg
Sagntræ, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 1848 e.Kr.)

Original fredningstekst

Sagntræ, ”Brændevinsegen”. Et storkronet gammelt egetræ. Det fortælles, at pramdragerne holdt hvil i træets skygge og styrkede sig med en dram.

Undersøgelseshistorie

2010
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumFortidsmindet er et egetræ kaldet Brændevinsegen, der ligger i skov. 10-15 m højt egetræ med en ca. 1 m tyk stamme. mindst 6 sidegrene, som vokser næsten vandret. Pramdragerne holdt pause under træet og fik sig en dram. Dengang stod træet i et ellers bart område..

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links