Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
200979
Sted- og lokalitetsnummer
130815-224
Anlæg
Kirke, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1535 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matr.: umatr. gadejord Lille Sct. Mikkelsgade Ejer: Viborg komm. umatr. gadejord. der er flere (private) ejere. Sankt Mortens kirke Ruinerne af Sankt Mortens kirke er beliggende under jord- overfladen. Fredningen omfatter matr.nr. 324k, 326c og umatrikuleret gadejord, Lille Sct. Mikkelsgade, ud for matr.nr. 324k og 326c, alle af Viborg bygrunde.

Undersøgelseshistorie

1984
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
1984
Uspecificeret aktivitet - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1984
Tinglysning - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningRuinerne af Sankt Mortens kirke er beliggende under jordoverden. Fredningen omfatter matr.nr. 324k, 326c, og umatrikuleret gadejord, Lille Sct. Mikkelsgade, ud for matr.nr. 324k og 326c, alle af Viborg bygrunde.
2004
Planlagt byggeri/anlæg - Viborg MuseumPlanlagt nedgravning af benzintanke på matr. 326c.
2004
Museal forundersøgelse - Viborg MuseumVed forundersøgelsen kunne det konstateres, at området var afgravet i forbindelse med etableringen af benzintanken. Kun en enkelt udaterbar grube fremkom.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2018
Registreringsprojekt/ødekirker - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance

Middelalder

Middelalderen er betegnelsen for den periode, der følger umiddelbart efter vikingetiden. I løbet af ældre middelalder blev mange af de danske købstæder grundlagt, ligesom der skete en voldsom bebyggelsesudvidelse på landet med etablering af mange nye landsbyer. Hertil kommer etablering af borge og senere herregårde på store og små voldsteder overalt i landet. En del af disse er i dag bevarede som fortidsminder. Det samme gælder eksempelvis en række ruiner af delvis nedrevne bygningsværker både i byerne og på landet samt gravsteder, ødekirkegårde og helligkilder. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links