Faktaboks

Kommune
Lolland Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
46223
Sted- og lokalitetsnummer
070314-12
Anlæg
Sejlløb, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Sejlspærring, Vikingetid (dateret 750 e.Kr. - 1066 e.Kr.); Sejlspærring, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1299 e.Kr.)

Original fredningstekst

143437 I forbindelse med projektet "Søforsvaret" i Nationalmuseets Marinarkæologiske Forskningscenter genudgravedes lokaliteter i inddæmmede områder i Danmark. Søforsvarsværket i Rødby Fjord er ca. 200 m langt, og fra 8 m på det bredeste sted ned til 1-1,5 m bredt i de to landfæster i den østlige og vestlige side af spærringen. Anlægget bestod af nedhamrede pæle af min. 9 forskellige træsorter, samt kraftigere tilhuggede egepæle ligeledes nedhamrede i rækker. Dertil kommer store stammer af eg og lodretstående holdere ligeledes af eg. Byggeåret er dendrokronologisk fastslået til 1139/1140. Dertil kommer flere byggefaser fastslået ved kulstof 14 analyse.

Undersøgelseshistorie

1933
Anmeldelse fra privat - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
1933
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
1933
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
1943
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1966
Dyrkning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Skibshistorisk Laboratorium
1966
Byggeri og anlæg - Nationalmuseet, Forskningsafd., Marinarkæologiske Undersøgelser
1966
Analyser af materiale - Nationalmuseet, C 14-Laboratoriet
1966
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Skibshistorisk Laboratorium
1967
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1994
Museal udgravning - Nationalmuseet, Skibshistorisk Laboratorium
1997
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Vikingetid

Vikingetiden er en speciel skandinavisk betegnelse for den yngste del af jernalderen. Perioden er navnlig kendt pga. de skandinaver, der drog på plyndrings- og erobringstogter forskellige steder både inden og uden for det europæiske område. I slutningen af vikingetiden skete der en konsolidering af magten, hvilket bl.a. gav sig udslag i opbygningen af store fyrsteanlæg som Jelling og Gl. Lejre, anlæggelsen af flere forsvarsanlæg og dannelsen af en egentlig, samlende kongemagt i det danske område. Blandt de typiske synlige fortidsminder er rundhøje, skibssætninger, forsvarsanlæg, såsom de karakteristiske ringborge, samt runesten med tidens typiske runeindskrifter. Læs videre her.

Middelalder

Middelalderen er betegnelsen for den periode, der følger umiddelbart efter vikingetiden. I løbet af ældre middelalder blev mange af de danske købstæder grundlagt, ligesom der skete en voldsom bebyggelsesudvidelse på landet med etablering af mange nye landsbyer. Hertil kommer etablering af borge og senere herregårde på store og små voldsteder overalt i landet. En del af disse er i dag bevarede som fortidsminder. Det samme gælder eksempelvis en række ruiner af delvis nedrevne bygningsværker både i byerne og på landet samt gravsteder, ødekirkegårde og helligkilder. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links