På Sjællands Universitetshospital, Roskilde er en patient til kontrol på Hæmatologisk Afdeling. Her har man speciale i god- og ondartede sygdomme i blod og knoglemarv.
.

Der har været sygehus i Roskilde, siden Roskilde Amts Sygehus, Daare- og Tvangsarbejdsanstalt blev oprettet i 1857. Sygehuset ændrede i 1926 navn til Roskilde Amts og Bys Sygehus, og siden blev det som Roskilde Sygehus en del af Region Sjællands sygehusvæsen i forbindelse med Strukturreformen i 2007. Det blev senere slået sammen med Køge Sygehus, og det blev i 2016 i samarbejde med Københavns Universitet omdannet til Sjællands Universitetshospital. Trods navneskiftet kaldes det fortsat ofte Roskilde Sygehus i daglig tale.

Byggeriet bærer præg af at være opført ad flere omgange med mange knopskydninger. Seneste større bygning er fra 2010‑11 med nye faciliteter til hjerteafdelingen samt modernisering af afdelingerne for blodsygdomme og urinvejskirurgi. Roskilde Sygehus er i dag under udvikling som et af Region Sjællands to specialhospitaler. At være specialhospital betyder, at man behandler patienter med specifikke sygdomme, men ikke modtager patienter med akutte sygdomme. Patienter med akutte sygdomme behandles som udgangspunkt i Køge eller på andre af regionens akutsygehuse.

Sygehuset er især kendt for afdelingen for medicinske nervesygdomme, hjerteafdelingen samt øjenafdelingen. Patienter med kræftsygdomme og gynækologiske sygdomme behandles ligeledes, og her er også bl.a. en fødselsafdeling og en række andre specialafdelinger. Som universitetshospital er der stor undervisnings- og forskningsaktivitet. Der uddannes ikke blot inden for alle former for sundhedsuddannelser, men også inden for det tekniske område.

Der var i 2020 omkring 2.600 ansatte (omregnet til fuldtid) på Sjællands Universitetshospital i Roskilde. En del af disse arbejdspladser ventes i perioden 2022‑25 at flytte til Køge i takt med færdiggørelse af det nye hospital her. Det nye hospital i Køge kommer til at rumme størstedelen af Sjællands Universitetshospital. I Roskilde vil det største område fremover blive patienter med kroniske sygdomme. Ud over undersøgelser og behandlinger bliver der tilbud om genoptræning og patientskoler. Sammedags-kirurgi (uden indlæggelse) bliver også et af tilbuddene i Roskilde, hvor der fortsat vil være en skadestue.

Videre læsning

Læs mere om Uddannelse, sundhed og omsorg i Roskilde Kommune

Læs videre om

Se alle artikler om Uddannelse, sundhed og omsorg