sten med skåltegn set fra øst
.
genforeningssten set fra øst
.
sten med skåltegn set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
4312131
Sted- og lokalitetsnummer
230204-90
Anlæg
Skåltegn, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 4312:131. Helleristningssten (sten med skåltegn). Stenen er ca. 57 x 42 cm med mindst 10 skåltegn af forskellig størrelse og dybde.

Undersøgelseshistorie

2018
Diverse sagsbehandling - Museum SønderjyllandAfventer data
2018
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumBesigtigelse for at udarbejde forslag til fredningstekst: Lille grå natursten tæt besat med cirkulære skåltegn. Stenen måler ca. 57x42 cm og der registreredes mindst 10 skåltegn af forskellig størrelse og dybde. Stenen er opstillet i genforeningsanlæg som den Den anden nordligste sten mod øst i stenkransen rundt om genforeningsmonumentet.
2018
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links