Faktaboks

Kommune
Rudersdal Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
2930169
Sted- og lokalitetsnummer
020310-306
Anlæg
Skåltegn, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Skålsten. Jordfast sten, omtrent 60 x 55 cm ved grunden og 40 cm høj. På fladen mod NNØ ses 1 stor og 4 noget mindre skålformede fordybninger. Den store måler 10 cm i diameter og er 3 cm dyb. Ung eg. Stenen står ud til vejen.

Undersøgelseshistorie

1984
Uspecificeret aktivitet
1984
Anmeldelse fra privat
1985
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSten med 5 skåltegn, ca. 40 cm høj og ca. 55 cm bred, den står på sydsiden af en sti i Jægersborgs Hegns nordlige del.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links