oversigt, set fra NØ
.
stenen set fra syd
.
stenen set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
282492
Sted- og lokalitetsnummer
030405-635
Anlæg
Skåltegn, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 2824:92 Sten med helleristninger. Sten med skåltegn, 140 x 180 cm stor og 65 cm høj.

Undersøgelseshistorie

2008
Anmeldelse fra privat - Odsherreds Kulturhistoriske MuseumRegistrering af sten med skåltegn, beliggende i granskov. En jordfast sten 1,40 x 1,70 m og ca. 0,50 m over jordfladen. På dens hvælvede overflade er ca. 25 skåltegn. Stenen ligger på en mindre forhøjning, som evt. kan være en gravhøj
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2016
Museal besigtigelse - Roskilde MuseumI Frøknernes Skov, nordvest for Annebjerg Skov, på den vestlige side af Annebjerg Stræde, ligger en 140x180 cm stor sten, hvorpå der tidligere er registreret skålformede fordybninger. Stenens højde over jorden er 65 cm. Stenen ligger 13 meter vest for skovdiget langs Annebjerg Stræde og ligger på det højeste punkt i denne del af skoven. En del brombær og andet krat omkring stenen skal ryddes, og stenen skal renses for at genfinde de skålformede fordybninger.
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links