oversigt, set fra ØNØ
.
oversigt, set fra nord
.
oversigt, set fra VSV
.

Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
282493
Sted- og lokalitetsnummer
030405-658
Anlæg
Skåltegn, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Undersøgelseshistorie

2011
Anmeldelse fra privat - Odsherreds Kulturhistoriske MuseumAnmeldesle af fund af skåltegnssten.
2011
Museal besigtigelse - Odsherreds Kulturhistoriske MuseumSkåltegnssten, 6 skåltegn, muligvis 1-2 flere. De 4 skåltegn er samlet ved stenens kant, meget forvitrede, 4-5 cm i diameter. Stenen måler ca. 50 x 40 cm, ca. 20 cm høj. Stenen ligger over en stenkiste ved vandløb, så placeringen er sekundær.
2012
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorLøstliggende sten, 50x45 cm stor og 20 cm tyk md 8, ikke særlig tydelige skåltegn. Stenen ligger øverst på en vejkiste i vejens V-side.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links