Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
462534
Sted- og lokalitetsnummer
070608-34
Anlæg
Skåltegn, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Sten med mindst 3 skålformede fordybninger.

Undersøgelseshistorie

1923
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidNær Skovpartens Sydvestgrænse ligger en Sten med mindst 3 skaalformede Fordybninger i Overfladen, og længere inde i Skoven et Par forstyrrede Stenkredse.
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSten med mindst 3 skaalformede Fordybninger.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSkålsten i Frejlev Skov. Mål:2 x 11 x 0,9 m. En blok af stribet gnejs liggende jordfast i skovbunden. På den ret flade overside ses mindst 7 skåltegn, hvoraf de 4 meget dybtskårne. 30.3.88. Stenen ligger nu i lille, helt ny granbeplantning, således at der er sat 4 planter helt op til stenen, som derfor om få år vil blive skjult hvis disse træer ikke fjernes. M.B.
2003
Museal berejsning - Kulturstyrelsen
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links