Oversigt - Set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
5135207
Sted- og lokalitetsnummer
060406-222
Anlæg
Skåltegn, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Sten med skålgruber. Stenen måler ca. 0,3 x 1 x 1 m

Undersøgelseshistorie

2000
Museal besigtigelse - Bornholms MuseumRandkløve 2: Langs med ryggen af en 0,5 meter høj sten er der anbragt mindst 8 skålgruber [sb.48]. Randkløve 3: [sb.222] Ca. 10 meter syd for Randkløve 2 ligger der en mindre sten med en enkelt skålgrube. Randkløve 4: [sb.223] På en flad sten ca. 10 cm høj er der anbragt nogle få skålgruber, en noget ujævn ristning er muligvis en isskuring.
2005
Diverse sagsbehandling - KUAS, FortidsminderSten med skålgruber.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiEt skåltegn ved stenens østlige spids.
2012
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links