Oversigt fra SV
.
Oversigt set fra NV
.
OS, set fra ØNØ
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
5033199
Sted- og lokalitetsnummer
060101-356
Anlæg
Skåltegn, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 0 e.Kr.)

Original fredningstekst

Klippeflade med et skåltegn.

Undersøgelseshistorie

2015
Museal forundersøgelse - Bornholms MuseumI forbindelse med forundersøgelsen (BMR 3720) fandtes et skåltegn på klippefladen.
2015
Byggeri og anlæg - Bornholms MuseumEtablering af parkeringsplads i forbindelse med opførsel af Hammershus Besøgscenter.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links