Skålsten set fra sydvest
.
Skålsten set fra sydøst
.
Skålsten set fra nord
.

Faktaboks

Kommune
Assens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
391317
Sted- og lokalitetsnummer
080204-83
Anlæg
Skåltegn, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Sten med helleristninger. Stenen måler 90 x 52 x 57 cm. På stenens top ses mindst 20 skålformede fordybninger med en diameter på 4-6 cm. Stenen er placeret i et stendige.

Undersøgelseshistorie

1975
Anmeldelse fra privat - Fyns Stiftsmuseum
1975
Privat besigtigelse - Fyns Stiftsmuseum
1975
Museal besigtigelse - Fyns StiftsmuseumSten med skåltegn fundet sammen med andre sten i en slags gærde ved stranden. Øjensynligt sekundær placering. Stenen måler 0,8 x 0,4 m, 0,5 m høj med min. 24 skålformede fordybninger på oversiden.
1982
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Diverse sagsbehandling - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2016
Museal besigtigelse - Odense Bys MuseerTjørnehoved. Sten med skåltegn placeret i en art gærde eller dige ved stranden. Stenen er ikke jordfast og måler 90x52x57 cm. Stenen er placeret på sekundært leje. På stenens top ses ikke mindre end 20 skålformede fordybninger med en diameter på 4-6 cm. Gærdet er beliggende på en strandeng, der afgræsses af kvæg. Har man gode øjne, kan stenen ses fra strandkanten.
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links