stenen med tommestok, set fra syd
.
stenen set fra SSØ
.
stenen set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
3226102
Sted- og lokalitetsnummer
020607-45
Anlæg
Skåltegn, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.); Helleristning/billedsten, Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 3226:102 Sten med helleristninger. Helleristningssten med stort skib og mange skåltegn. Stenen måler 94 x 147,5 cm. Indmuret i den sydlige væg af våbenhus.

Undersøgelseshistorie

1888
Registrering via historisk dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1936
Anmeldelse fra privat - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1936
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI Sylden til Vaabenhuset til højre for Indgangsdøren er indmuret en Sten med talrige skaalformede Fordybninger. Stenen er overkalket (Medd.E.Albrectsen).[[Ogsaa en Skibsfigur]].
2002
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2002
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2016
Museal besigtigelse - Roskilde MuseumI våbenhusets sydlige side til højre for indgangsdøren, er der nederst i væggen indmuret en stor helleristningssten. Stenens måler 147,5 cm i længden og 94 cm i højden. Dybden er ukendt. Stenen sidder lige over pikstensbelægningen omkring kirken og fra stenens østlige kant er der 78 cm til våbenhusets SØ-lige hjørne. Et lille kobber-GI punkt er klistret fast i et af skåltegnene. Tekst fra tidligere opmåling: ”Et 1,0 meter langt enfuret skibsbillede med enkle stævne. Skibet er udstyret med 20 manskabsstreger. Skibet sejler mod højre. Over og under skibet - især over - findes i alt 78 skåltegn, hvor henholdvis 4 og 2 skåltegn er forbundet med furer. Kun 4 skåltegn findes under skibet. Desuden ses 4 ovale figurer over skibet. Skibet kan ud fra sine stævne og kølforlængelse dateres til yngre bronzealder.” (F. Kaul)
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Helleristning

Helleristninger er indhuggede billedmotiver i klippeflader eller på større sten og kan bl.a. forestille skibe, mennesker og hjulkors. Helleristninger forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt på Bornholm. Det er en udbredt antagelse, at mange af motiverne skal relateres til den kultiske og religiøse verden i bronzealderen, hvor solen spillede en væsentlig rolle. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links