En flaske rosa mousserende DONS-vin studeres af Sven Moesgaard, ejer og grundlægger af Skærsøgaard Vin. Deres vin, DONS, er som den hidtil eneste i Danmark blevet godkendt til at bruge betegnelsen BOB (beskyttet oprindelsesbetegnelse), en særlig EU-kvalitetsmærkning.
.

En smeltevandsdal ved Kolding Fjord rummer Danmarks førende vingård, Skærsøgaard Vin. Den danske vinproduktion var i 1980’erne og 1990’erne drevet af et stigende antal hobbyavlere, der plantede vinstokke rundtomkring i landet. De lavede vin i stadig større mængder, noget af god kvalitet.

Fra omkring årtusindskiftet var vinavl ikke længere blot en hobbyvirksomhed. I år 2000 anerkendte EU Danmark som vinnation, og de danske vinbønder kunne i 2001 sælge deres første kommercielle årgang. I denne fase af udviklingen spillede Skærsøgaard Vin en pionerrolle.

I 1998 plantede Sven Moesgaard sine første 4.000 vinstokke på skråningerne omkring Skærsøgaard ved Dons. Som medejer og teknisk direktør for Pharma Nord havde han både faglige og økonomiske ressourcer til at dyrke vin i professionelt regi, og i år 2000 blev Skærsøgaard landets første autoriserede vingård med EU-godkendelse. Den første årgang blev 2001 med fem vintyper: rød-, rosé-, hvid- og dessertvin samt mousserende vin. Vinene blev lavet på druerne Rondo, Leon Millot, Regent, Solaris og Orion. Det er de svamperesistente PIWI-sorter (PIlzWIderstandsfähige), der egner sig til det fugtige danske klima og kan dyrkes uden anvendelse af særlige sprøjtemidler.

Med et varmere klima og et udvalg af druesorter, der trives i det danske vejrlig, voksede det danske vinareal, og med en ny godkendelse fra EU kunne danske vinbønder fra 2006 sælge deres vin med en højere kvalitetsbetegnelse »beskyttet geografisk betegnelse«, forkortet BGB. Fire regioner i Danmark fik en BGB: Jylland, Fyn, Sjælland og Bornholm. Skærsøgaard solgte herefter sine vine som »Regionalvin fra Jylland«.

For at kunne udnytte sit druemateriale også i dårlige årgange etablerede Skærsøgaard i 2007 et mindre destilleri med en 250-liters kobberpotte og kolonnedestillation til fremstilling af druebrændevin og frugtbrændevin. Siden 2012 har hele produktionen været økologisk certificeret. I 2011 søgte Sven Moesgaard sammen med Fødevarestyrelsen EU om, at Skærsøgaards mousserende DONS-vine, vingårdens signaturvin, kunne få EU’s højeste kvalitetsstempel: BOB. I april 2018 lykkedes det. Her fik dansk landbrug sin første BOB. EU godkendte, at 500 ha af smeltevandsdalen ved det indre Kolding Fjord ved Dons kan bruge betegnelsen »DONS BOB«. Dons er hermed det nordligste vinområde i Europa, der har ret til at skrive BOB på etiketten, hvilket svarer til AOC på fransk og DOC på italiensk.

Fra 2006 til 2020 har vinene fra Skærsøgaard fået over 100 internationale medaljer samt årlige priser på Dansk Vinskue. Det gør vingården til den mest prisbelønnede i Danmark. Med DONS BOB og ca. 25.000 vinstokke er Skærsøgaard Vin en af de danske vingårde, der har potentiale til at kunne producere vin med et samlet økonomisk overskud.

Videre læsning

Læs mere om erhverv og arbejdsmarked i Kolding Kommune

Læs videre om

Se alle artikler om Erhverv og arbejdsmarked