Skagen Havn med fiskepakhusene tegnet af Thorvald Bindesbøll i baggrunden.
.

Turismen har i høj grad sat sit præg på Skagen. Det begyndte i anden halvdel af 1800-tallet, hvor borgerskabet blev tiltrukket af det særegne og barske fiskermiljø, som kunstnerne beskrev. Erik Brøndum fik i 1858 bevilling til at drive gæstgiveri, men det var med åbningen af jernbanen i 1890, at hotellerne begyndte at skyde op i byen. I 1914 blev Klitgården opført af Christian 10. som privat feriebolig for den kongelige familie.

I dag er Skagen en eftertragtet turistby, men stadig for de mere velstående familier, der er kommet i generationer. Den største del af de karakteristiske helårshuse er opkøbt til feriehuse, mens de fastboende er flyttet væk fra bykernen. Fredning af områder rundt om Skagen satte tidligt begrænsninger for sommerhusområderne, hvilket har bidraget til deres eksklusive præg.

I højsæsonen besøges havnen af mange gæstesejlere, ikke kun fra Danmark, men også fra Norge, Sverige og Tyskland. Skagen og især Skagen Odde, hvor man kan opleve at stå med et ben i hvert sit farvand, besøges hvert år af over en mio. endagsturister. Skagen og Gammel Skagen er kendt for uge 29, den såkaldte Hellerup-uge, hvor turisterne i særlig grad dominerer billedet.

Videre læsning

Læs mere om Traditioner og fortællinger i Frederikshavn Kommune

Læs videre om

Læs også om