Faktaboks

Kommune
Halsnæs Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
272611
Sted- og lokalitetsnummer
010509-7
Anlæg
Skaldynge, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.); Skaldynge, Stenalder (dateret 2900 f.Kr. - 2601 f.Kr.); Skaldynge, Stenalder (dateret 5400 f.Kr. - 3951 f.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: Købt for et tidsrum af 20 år regnet fra 1/1 1930, med ret for Nationalmuseet til vederlagsfri under- søgelse af den. Dekl. tingl. 22/1 1930. Påny fredet ved tinglysningsdok. af 29/7 1954. Skaldynge, Sølager køkkenmøddingen. Den ligger dels på klint- skråningen i en længe af ca. 40 m og desuden på den inderste del af den tilstødende mark i en bredde af 6 m. Dette mark- stykke må dyrkes som hidtil.

Undersøgelseshistorie

1869
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid[Kongresbesøg].
1887
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLevninger af den store Kjøkkenmødding, som eies af det Kgl. Danske Videnskabernes Selskab. Bevoksning: 1983: Græs, Løvtræer og Nålekrat/-træer
1887
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1901
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1902
Analyser af materiale - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1907
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1910
Analyser af materiale - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBeskrivelse på fredningsdokument fremsendt 29-7-1954: Skaldynge, Sølager køkkenmøddingen. Den ligger dels på klintskråningen i en længde af ca. 40 m. og desuden på den inderste del af den tilstødende mark i en bredde af 6 m.. Dette markstykke må dyrkes som hidtil.
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSølager-køkkenmøddingen beliggende på Littorinaskrænt og nedenfor samme. Køkkenmøddingen er kraftigt overgroet med løvtræer og krat især af slåen. Bundvegetation af græs. Som sådan må lokaliteten siges at være velbefæstet og beskyttet af sit plantedække. Det bevirker dog også at dyngen ikke idag fremtræder som det den egentlig er. Plejeplan: Man kunne tænke sig en oprydning/udtynding i vegetationen, der kunne få den gamle kystskrænt til at fremtræde tydeligere. Man kunne så sikre sig mod en for voldsom færdsel på skråningen (f.eks. kælkning) ved plantning af enkelte træer som eg og birk samt evt. ved foden og /eller øverst en bræmme af tjørn eller vilde roser, der dog skulle tyndes jævnligt for ikke gradvist at brede sig over hele skrænten. ** Seværdighedsforklaring ** Lokaliteten er af stor pædagogisk og landskabelig betydning. Her er god mulighed for at anskueliggøre et stykke landskabshistorie og i sammenhæng hermed Ertebøllekulturens kystbundne økonomi. Bevoksning: 1983: Græs, Løvtræer og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Skaldynge

Køkkenmødding, affaldsdynge, skaldynge, en særlig type forhistorisk kystboplads, hvis affaldslag hovedsagelig består af måltidsrester, især skaller af østers og muslinger, men også af affald fra redskabstilvirkning, trækul m.m. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links