7714 bygning midt i anlæg
.
7719 bygning ved sydvold
.
7703 vold mod N
.

Faktaboks

Kommune
Vordingborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
432824
Sted- og lokalitetsnummer
050505-162
Anlæg
Skanse, Nyere tid (dateret 1914 e.Kr. - 1915 e.Kr.)

Original fredningstekst

Beliggende på matriklerne 56bv, 56cb og 56fs Hårbølle By, Fanefjord Hårbølle Batteri Hårbølle Batteri er et voldomkranset, firkantet jordværk delvis omgivet af en tør grav (opført 1914-15) og anlagt på resterne af en ældre skanse. Batteriet fremtræder fuldt bevaret i sin ydre form. Det beskyttede anlæg omfatter den tørre batterigrav og batteriøen med jordværker. Hertil to kanonbriske, tre ammunitionsmagasiner og to håndmagasiner; alt i beton og indbygget i brystværnet mod syd. Endvidere en ildlederstation i beton med overbygning i pladejern. I volden mod øst og vest yderligere to betonstøbte briske og i forbindelse med volden i nordøst en projektørstandplads med motorrum og brændstofrum i beton. Endelig batteriets adgangsvej med gitterport af jern. For det beskyttede anlæg gælder, at det hverken må ændres i konstruktion eller udseende.

Undersøgelseshistorie

1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSkanse. Fredningen ikke tinglyst. Ikke tilgængelig på grund af indhegning, tilsyneladende militært område. 30/11-1984. I aller højeste grad militært område. Skilt på stedet: Militært område, Adgang forbudt. Chefen for kystbefæstningen. På stedet ligger et ældre fort. Skønsmæssigt fra begyndelsen af 20. årh. Man må formode, den har ødelagt den gamle skanse. MB. Oveni skansen ligger Hårbølle Batteri.
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterSkanse
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Fredet jf. Museumsloven, afventer tinglysning. Adgang via låge i sydvest hjørne. Hegnet med pigtråd hele vejen rundt.
2013
Privat besigtigelse - Museum Sydøstdanmark
2014
Museal besigtigelse - Kroppedal Museum, ArkæologiHårbølle Batteri er et voldomkranset, firkantet jordværk delvis omgivet af en tør grav. Batteriet fremtræder fuldt bevaret i sin ydre form. Det beskyttede anlæg omfatter batteriets forterræn, tørre batterigrav og batteriø med jordværker. Hertil to kanonbriske, tre ammunitionsmagasiner og to håndmagasiner alt i beton og indbygget i brystværnet mod syd. Endvidere en ildlederstation i beton med overbygning i pladejern. I volden mod øst og vest yderligere to betonstøbte briske og i forbindelse med volden i nordøst en projektørstandplads med motorrum og brændstofrum i beton. Endelig batteriets adgangsvej med gitterport af jern. For det beskyttede anlæg gælder, at det hverken må ændres i konstruktion eller udseende. Bemærkninger: Hårbølle Batteri er bygget i 1914-15 og er anlagt på resterne af en ældre skanse. Batteriet er ombygget 1933-36 med blandt andet tre nye betonbriske med skudfelt fra sydøst til sydvest. I slutningen af 1936 anlagdes to betonbriske for antiluftskyts. Batteriet er senere yderligere ombygget, idet den midterste brisk i brystværnet er fjernet og erstattet med et magasinrum ekstra. Ejer er Vordingborg Kommune. Hårbølle Batteri er et voldomkranset, firkantet jordværk delvis omgivet af en tør grav (opført 1914-15) og anlagt på resterne af en ældre skanse. Batteriet fremtræder fuldt bevaret i sin ydre form. Det beskyttede anlæg omfatter den tørre batterigrav og batteriøen med jordværker. Hertil to kanonbriske, tre ammunitionsmagasiner og to håndmagasiner alt i beton og indbygget i brystværnet mod syd. Endvidere en ildlederstation i beton med overbygning i pladejern. I volden mod øst og vest yderligere to betonstøbte briske og i forbindelse med volden i nordøst en projektørstandplads med motorrum og brændstofrum i beton. Endelig batteriets adgangsvej med gitterport af jern. For det beskyttede anlæg gælder, at det hverken må ændres i konstruktion eller udseende.

Batteri

Batteri er en artillerienhed, der svarer til et kompagni, med fire til otte styk skyts eller raketkastere. Tre til fem batterier udgør en afdeling under kommando af en oberstløjtnant. Læs videre her.

Skanse

Skanse, militært befæstningsanlæg, oftest et jordværk. Skansen kan være et enkeltanlæg, fx en kystskanse, som de blev brugt under krigen 1807-14, eller et led i en større feltbefæstning, fx skanserne i Dybbøl 1864. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links