Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
432554
Sted- og lokalitetsnummer
070609-165
Anlæg
Skanse, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Skanse. Skansen, der har front mod vest, består af en vinkelformet vold, hvis afsnit, regnet fra nord, måler henholdsvis 17 m, 25 m og 8 m. Volden, der er ca. 8-10 m bred, hæver sig ind- til ca. 2,5 m over bunden i den foranliggende ca. 3 m bre- de grav. Skansen, der er skovklædt, ligger i skovafdeling nr. 105, Oreby og Berritzgård skovdistrikt, I skovpart. Grænsen for det fredede areal går i vest langs gravens ydre overkant og i øst ved foden af voldens østlige side. Ovenstående mindesmærke må ikke fjernes, udjævnes, ændes eller beskadiges på nogen måde ved gravning, pløjning, bebyg- gelse, henlæggelse af jord, sten og affald eller på nogen anden måde forstyrres. Det er tilladt at fjerne eksisterende bevoksning, forudsat stød og rødder ikke tages op. Ny beplant- ning må kun finde sted efter forudgående henvendese til rigsantikvaren.

Undersøgelseshistorie

1987
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSkanse i Færgemark skov. Som beskrevet på blåt kort. Se skitse af J.B. d. 7.5.87. Bevokset med bøgetræer og anemoner(!). I bøgeskov. Bevoksning: 1987: Græs og Løvtræer
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterSkanse
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFortidsmindet blev fundet som beskrevet. 5 egetræer med en stammeomkreds på ca. 3 m står inde i skansen.

Skanse

Skanse, militært befæstningsanlæg, oftest et jordværk. Skansen kan være et enkeltanlæg, fx en kystskanse, som de blev brugt under krigen 1807-14, eller et led i en større feltbefæstning, fx skanserne i Dybbøl 1864. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links