Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
47258
Sted- og lokalitetsnummer
070613-72
Anlæg
Skanse, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Skanse ved Nysted. Skansen ligger med langsiden ud til kysten, og består af en ca. 20 x 40 m stor rektangulær, kunstig kystengs niveau. Den kantes til alle sider af et ca. 1,5 m højt brystværn, der kun mangler midt på den østlige langside, hvor eneste adgang til skansen findes. Den totale højde er således 3 m, og alle skrænter står stejlt og uforstyrret. Skansen er græsklædt, dog at der på yderskrænterne vokser enkelte buske. Midt på skansen er en flagstang anbragt. Skansen ligger ved kysten syd for Nysted.

Undersøgelseshistorie

1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSkanse. Forefundet som beskrevet i fredningstekst. Dog synes knallertkørsel østfra at slide noget på denne, adgangsvejen er skåret ca. 0,4 m. ned under sit primære niveau. Bænke på skansen. ** Seværdighedsforklaring ** Smukt beliggende på kysthjørne med udsigt til Nysted By og Ålholm Slot. Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
1991
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSkanse (afsat udfra målebordsblad).
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkYdre grave og volde mod nord, øst og syd er tydelige både på stedet og reliefkort.

Skanse

Skanse, militært befæstningsanlæg, oftest et jordværk. Skansen kan være et enkeltanlæg, fx en kystskanse, som de blev brugt under krigen 1807-14, eller et led i en større feltbefæstning, fx skanserne i Dybbøl 1864. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links