Oversigtsfoto
.
VEJRUM
.
GIMSING
.

Faktaboks

Kommune
Struer Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
190443
Sted- og lokalitetsnummer
180505-122
Anlæg
Skelsten (offentlig administration), Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Sogneskelsten af granit. Stenen er rektangulær med pyramideformet top. Højden er 80 cm incl. sokkel på 10-15 cm. Grundfladen måler 32 x 32 cm. På to af stenens sider er indhugget inskriptioner: Gimsing og Vejrum. Stenen er placeret på Gimsing Kirkes P-plads.

Undersøgelseshistorie

2005
Diverse sagsbehandling - KUAS, FortidsminderLokaliteten mgl. data.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumFirkantet vejvisersten i granit m indskriften GIMSING på vestsiden og indskriften VEJRUM på sydsiden tre fordybninger i en trekant på nordsiden fortæller at denne vejvisersten tidligere anvendtes som milesten. Stenen står i bed omsat af granitkantstene ud til cykelsti ved Gimsing Kirke. Bedet er beplantet med Sct Hans urt. I østlige del af samme bed står også et sort, metal skilt med teksten: Gimsing Menighedshus.

Skelsten

Skel, den retligt gældende grænse, der omgiver en fast ejendom. Som regel er skellet synligt i marken. Er dette ikke tilfældet, kaldes skellet blindt. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links