Faktaboks

Kommune
Helsingør Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
263024
Sted- og lokalitetsnummer
010404-30
Anlæg
Skelsten (offentlig administration), Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Umatrikuleret gadejord, Helsingør Overdrev, sydsiden af Kongevejen til Hel- singør, 41,704 km fra København, ca. 3,5 km fra Helsingør centrum. I skellet mellem Helsingør og Tikøb sogne. Byskelsten. Firkantet tilhugget sten, der ved jordoverfladen måler 45 x 35 cm og i toppen måler 20 x 17 cm. På forsiden, som vender mod NNV, ud mod vejen, er indhugget: HEL SING ØERS BYES SKIEL Toppen er knækket af. bruddet ligger mellem "ØERS" og "BYES". Stenen er restaureret i 1988.

Undersøgelseshistorie

1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorByskelsten. Tilhugget, firkant-konisk granitsten, der ved jordoverfladen måler 0,45 x 0,35 m og i toppen måler 0,2 x 0,17. Stenen er 1,25 m høj. På forsiden, som vender ud mod hovedvejen, er indhugget : HEL SING ØRS BYES SKIEL Stenen har været knækket mellem "ØERS" og "BYES", men er nu limet sammen. Stenen står ved den sydlige af Kongevejen i skellet mellem Tikøb og Helsingør sogne lige ved kanten af en kombineret cykel- og gangsti. Bagved stenen er en lille dam med løvtræer og vest herfor et lille markstykke. En tilhørende skelsten med årstal (2630-23) står i den nordlige side af Kongevejen. Knap 50 m vest for skelstenen er en lille P-plads med informationstavle for Helsingør Kommune. Her kunne godt henvises til skelstenene. ** Seværdighedsforklaring ** Interessant mindesmærke, der dog står i noget grimme omgivelser.
2007
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterLokaliteten mgl. data.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Skelsten

Skel, den retligt gældende grænse, der omgiver en fast ejendom. Som regel er skellet synligt i marken. Er dette ikke tilfældet, kaldes skellet blindt. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links