I maj-juni blomstrer den sjældne stor gøgeurt ved kystskrænterne i Treldeskovene. Blomsternes læber kan af og til være ensfarvet hvide, men har som regel tydelige mønstre, der skyldes grupper af bittesmå farvede hår og ikke egentlige pletter. Stor gøgeurt producerer ingen nektar og må derfor forlade sig på blomsternes pragt for at tiltrække bestøvere. En sådan bedrageribestøvning er dog ikke særlig effektiv, og orkidéens frugtsætning er oftest meget ringe.
.

Fredericia Kommune har et samlet skovareal på 2.025 ha, hvilket svarer til knap en femtedel af kommunens areal. Det største sammenhængende skovområde er Treldeskovene, som strækker sig op langs kysten nordøst for Fredericia. Derimod er det statsejede skovareal beskedent og består blot af nogle små græssede egeskove ud mod Rands Fjord.

I forbindelse med Fredericia ligger de kommunalt ejede Hannerup Skov, Fuglsang, Stovstrup Skov og Himmerig Skov, som med et samlet areal på ca. 179 ha udgør kommunens største bynære skovkompleks. Hannerup Skov ligger i det kuperede landskab nord for bydelen Erritsø og blev anlagt 1856‑57 under ledelse af Abraham Devantier, for hvem der er rejst en mindesten på et af udsigtspunkterne. Derudover rummer Fuglsang en lille naturlegeplads samt en dyrehave med en bestand på ca. 30 dådyr. De kommunale skove drives naturnært, og af hensyn til bl.a. svampe, insekter og fugle efterlades der dødt ved på skovbunden.

Videre læsning

Læs mere om natur og landskab i Fredericia Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Skove