.
Amalienborg Slotsplads, der er den centrale plads i Frederiksstaden, blev opført fra 1749 efter Niels Eigtveds plan. De fire palæer var oprindelig bygget til adelige, men efter branden på Christiansborg Slot i 1794 flyttede kongefamilien ind. I centrum af pladsen står Jacques-François-Joseph Salys rytterstatue af Frederik 5., en af Europas fineste rytterstatuer. I statuens akse ligger Frederiks Kirke, kaldet Marmorkirken, der blev grundlagt i 1749 og stod færdig i 1894. Anlægget Amaliehaven blev indviet i 1983, og bag denne suppleredes aksen med Operaen fra 2005.
.

Slotsholmen, hvor magten i dag er samlet på Christiansborg, kan historien føres tilbage til Absalons borg, der som en spæd begyndelse gjorde København til magtens centrum i 1167. Senere kom Københavns Slot til i slutningen af 1300-tallet, hvorpå de tre senere udgaver af Christiansborg Slot blev bygget. Efterhånden som Københavns Slot blev anset for umoderne af Christian 4., ønskede han at opføre et lystslot uden for voldene. Rosenborg blev brugt indtil 1710, da Frederik 4. besluttede at gøre Rosenborg til rammen om de kongelige samlinger.

Først i 1740’erne stod det nye Christiansborg færdigt som et barokslot, men det brændte allerede i 1794. Derfor flyttede kongefamilien ind i Amalienborg, et af Europas mest helstøbte rokokoanlæg, bygget fra 1749. Efter Christiansborgs brand blev et nyt klassicistisk slot opført samme sted i 1828. Det brændte i 1884, hvorefter det nuværende historicistiske Christiansborg blev opført med dele fra de tidligere bygninger, fx Ridebanebygningerne og slotskirken.

Rosenborg Slot set fra Kongens Have, mens krokus blomstrer i foråret. Det var Christian 4., der opførte slottet 1606‑34 uden for voldene med plads til park samt urte- og frugthave; i dag Kongens Have. Hans van Steenwinckel d.y. står bag den helstøbte nederlandske renæssancestil, som slottet er bygget i.

.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Københavns Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Slotte