Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra SV
.
Oversigtsfoto set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Aarhus Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
241315
Sted- og lokalitetsnummer
150304-46
Anlæg
Bro, Udateret (dateret 250000 f.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Umatrikuleret vejareal 7000a, litra a, hvdldv. 403, km 11139 ud for matr.nr. 1-n Lyngbygård Hovedgård, Lyngby: Snåstrup Bro Broen er opført af granitkvadrer med tøndehvælving. Broens gennemløb er 21 m langt, 7 m bredt og 6 m højt målt fra underkanten af buestikstenen til bunden af vandløbet. Hver facade er 7 m høj og 10 m bred. De vinkelstillede, udadskrånende fløjmure forlænger gennemløbet med ca. 10 m både ved slug og afgang. Gelænderet er ca. 1 m højt og 10 m langt. Broen er i 1979 udvidet ved, at facaderne er flyttet ca. 7 m ud. Gennemløbet er ved denne lejlighed forlænget med beton.

Undersøgelseshistorie

2005
Tinglysning - KUAS, FortidsminderBro opført af granitkvadre.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumBro.

Bro

Broer er blevet bygget siden forhistorisk tid, dog i begyndelsen i en primitiv form, hvor træstammer eller langstrakte klippestykker blev væltet hen over en kløft eller et mindre vandløb. I takt med mere organiseret transport af mennesker og gods opstod behovet for permanente broer. Dette blev først erkendt af sumererne og egypterne, som for over 5000 år siden byggede et betydeligt antal buebroer af murværk, og af kineserne, der opførte broer for over 4000 år siden. For de permanente broer var det foretrukne byggemateriale mursten eller natursten; sidstnævnte er det mest holdbare af alle, som det bevidnes af de mange broer og bygværker, der har overlevet gennem flere tusinde år. Læs videre her.

Udateret

I visse tilfælde er det ikke umiddelbart muligt at datere et fortidsminde uden at foretage en nærmere undersøgelse. Da beskyttede fortidsminder er fredede – også for arkæologer – er det ikke altid muligt at datere anlægget, før der foretages en videnskabelig undersøgelse. I de tilfælde, hvor fortidsmindets præcise alder er ukendt, eller der er tvivl om dateringen, anvendes betegnelsen udateret. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links