På dette prospekt (udsnit) efter kobberstik af Johan Jacob Bruun vises lidt af livet omkring Sophienberg Slot i 1758. På landevejen ved slottet er der pæn trafik af ryttere og hestevogne.

.

Sophienberg er et tidligere slot beliggende ved Rungsted Strandvej.

Sophienberg fremstår i dag som en 23 fag lang enetages bygning med spir over midterpartiet. Det oprindelige slot, opført af Niels Eigtved for dronning Sophie Magdalene ad flere omgange i 1740’erne, havde imidlertid to etager, kuppel over midterpartiet og fire fag for hver ende, der var fremhævet som selvstændige pavilloner med mansardtag. Byggegrunden var den såkaldte Stejlebakke, hvorfra der var en enestående udsigt over Øresund.

I 1790’erne gik stedet over på private hænder og tilhørte bl.a. oberst Arnoldus Falkenskjold, der lod hele den øverste etage og to femtedele af den nederste bryde ned. Blandt de senere ejere var det nuværende Kokkedals bygherre, Frederik H. Block, og dennes svigersøn, komponisten P.E. Lange-Müller. Efter at dennes efterkommere i 1986 solgte slottet, har det haft flere forskellige ejere, bl.a. 1993‑2006 Gymnasieskolernes Lærerforening, der brugte det som konferencecenter. Skønt hele anlægget og den omgivende mur i 1964 var blevet fredet, omfattede en restaurering ved arkitekterne Ib Rasmussen og Jørgen Rasmussen 1988‑90 en genopførelse af de nedbrudte dele af hovedbygningens oprindelige stueetage. Dette arbejde blev i 1991 belønnet med Europa Nostra-prisen.

Videre læsning

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Slotshaver

Se alle artikler om Slotte

Eksterne links