Nonner i deres karakteristiske sorte og hvide dragter på herregården Sostrup en vinterdag i 1969. Herregården Sostrup, hvis hovedbygning stammer fra 1600-tallet, var i perioden 1960‑2013 nonnekloster for cistercienserordenen, der kom til Danmark i 1144. I 1998 fik Maria Hjerte Kloster på Sostrup status som abbedi som det første danske kloster siden Reformationen.
.

Sostrup, som ifølge bygningstavlen er opført 1599‑1606, blev også planlagt som firfløjet. Kun de tre fløje blev imidlertid opført, en hovedfløj og to bagudrettede sidefløje, alle i tre etager. I gårdens hjørner er der trappetårne, der begge blev forhøjet i 1800-tallet. Hovedfløjen har gennemkørselsport, et typisk senrenæssancetræk. Omkring 1620 lod Jørgen Skeel en fornem portal opsætte, udført af stenhuggeren Henrik Henriksen. Ligesom på Skeels-gården Ulstrup er det en triumfbueportal med romerske helte i frifigur, hvilket viser tidens store interesse for rige udsmykninger og samtidig understreger adelens selvbevidsthed som krigerstand.

Sostrup var fra 1960 nonnekloster. I 1992 opførtes en ny klosterbygning med en kirke. Fra 2014 kom herregården igen i privat eje, og den er nu indrettet som konference- og retrætecenter med vægt på åndelig udvikling og med hotel, restaurant, koncerter og udstillinger.

Videre læsning

Læs mere om Herregårde og voldsteder i Norddjurs Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Herregårde og voldsteder

Eksterne links