Oversigt - fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Halsnæs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
272614
Sted- og lokalitetsnummer
010505-15
Anlæg
Stenkiste, Stenalder (dateret 2350 f.Kr. - 1701 f.Kr.)

Original fredningstekst

Fælles kort for 2726-13, 14. Hellekiste, 2,75 m l. i Ø-V, 3/4 m br., bestående af 1 sidesten i V., 4 i S., 4 i N. Ingen dæksten. Fritliggende i plantning.

Undersøgelseshistorie

1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHellekiste, 2,75 m. l. i Ø-V, 0,75 m. br., bestaaende af 1 Sidesten i V, 4 i S, 4 i N. Ingen Dæksten. Fritliggende i Plantning.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHellekiste i privat småskov/have. Kisten er orienteret SØ-NV. 4 sidesten mod SV og 5 mod NØ. I gavlen mod NV står en enkelt stor sten, medens kisten i den modsatte ende er uafsluttet. Der har efter oplysninger og sporene at dømme været gravet i begrænset omfang i og omkring kisten for nyligt, uden at der dog derved er sket større forstyrrelser, bortset fra at en ekstra sidesten, der ikke figurerer i den tidligere beskrivelse er dukket op i den nordøstlige langside. Plejeplan: En eventuel pleje af fortidsmindet burde omfatte en fældning af nogle af de birketræer der står umiddelbart omkring anlægget for herved at give mere lys til en kraftigere bundvegetation af græs, der dermed kunne fastholde jorden omkring kisten og forhindre erosion omkring og udskridning af stenene. Mål: 0,5x2,6x8 m. ** Seværdighedsforklaring ** Et rimeligt instruktivt eksemplar. Bevoksning: 1983: Mos
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Stenkiste

Stenkister kendes i forskellige udformninger gennem store dele af oldtiden og frem til i dag. Traditionen med at anvende sten til kister begyndte i bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.) og har – med skiftende intensitet – holdt sig frem til nyere tid. Blandt de fredede fortidsminder findes adskillige stenkister fra bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen (ca. 4000 f.v.t.-1050 e.v.t.), og stenkisterne kan ligge såvel under flad mark som inde i en gravhøj. Der findes mange forskellige varianter af stenkister, alt efter hvilken periode de er blevet opført i, og hvor de er placeret. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links