Under folkestrejken mod den tyske besættelsesmagt i sommeren 1944 udbrændte en kolonialforretning på hjørnet af Hvidovrevej og Brostykkevej. Efter sigende skyldtes hændelsen en reaktion på fraternisering med tyske officerer fra den nærliggende Avedørelejr.
.

Området var i første halvdel af 1900-tallet præget af sommerhusbebyggelse, bl.a. langs Kalvebod Strand på de tidligere englodder. En privatmand lod i 1928 Hvidovre Søbad opføre ved Lodsvej, og trods forurening fra storbyens kloakudledninger fungerede søbadet indtil ca. 1940.

Efterhånden blev området omdannet fra sommerhusbebyggelse til helårshuse. I 1968 blev der bygget en ny kirke, Strandmarkskirken, til afløsning af en barakkirke.

Frihedens Butikscenter blev opført i 1967, og nær herved åbnede i 1972 S-togsstationen Friheden Station. I løbet af 1970’erne anlagdes Kystagerparken med Bjerget, der var skabt af overskudsjord fra byggeri på Carlsberg, samt indkøbscentrene i Ishøj og Hundige. Områdets nærhed til vandet var attraktivt, og villaer blev opført, hvor der tidligere lå sommerhuse. Den nye Engstrandskolen blev taget i brug i 1978.

Videre læsning

Læs mere om Strandmark

Læs videre om

Se alle artikler om Byhistorie