Svendborg Teater på hjørnet af Teatergade og Skolegade. Det er et velbevaret og fornemt eksempel på teaterbyggeri i provinsen fra slutningen af 1800-tallet. Ved en renovering 2006-07 er teaterets facader ført tilbage til dets originale palæstil og er blevet malet i grå farver.
.

Det nuværende smukke, italienskinspirerede Svendborg Teater er byens tredje egentlige teater. Efter at rådhuset med en tålelig teatersal blev revet ned i 1882, og Guldsalen i Borgerforeningen trods sin beundringsværdige fremtoning ikke var ideel til teater, gik borgerne i Svendborg sammen om at bygge et nyt. Arkitekterne Thorvald Halfdan Hoffmann og Emil Schwanenflügel blev udset til opgaven. Sidstnævnte, som også stod bag Odense Folketheater, kunne ikke nære sig for at sætte sin signatur i den række af svaner, der pryder 2. balkon. I oktober 1897 stod teateret klar, og det blev snart et af de mest berømmede teatre i Danmark. Turnéselskaber stod i kø med amatørteatre, gymnastikopvisninger, koncerter og politiske møder for at komme til på scenen, men alligevel havde teateret en anstrengt økonomi. Det var dog først efter 2. Verdenskrig, at det var ved at gå helt galt; teateret blev brugt som biograf, og Borgerforeningen, der ejer teateret, postede store summer i dets fortsatte eksistens.

I 1960’erne mente byens politikere at kunne løse problemerne ved at rive teateret ned til fordel for et multifunktionelt kulturpalads med alt lige fra håndboldbaner, scener og kongresfaciliteter, men stedet blev reddet på målstregen, da Svendborg Teaterforening blev oprettet i 1970. Hermed konsoliderede teateret sig og blev siden renoveret flere gange. I dag er teateret velbesøgt af turnerende teatre, juleforestillinger, foredrag og koncerter, men er ikke producerende.

Videre læsning

Læs mere om

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Teater og film