Taarbæk er et gammelt fiskerleje, og her blev anlagt en fiskerihavn i 1866. Stranden syd for fiskerlejet blev fra og med 1840’erne bebygget med lyststeder og fiskerhuse. Om sommeren flyttede det københavnske borgerskab til fornemme lyststeder her eller i Spring-forbi lige syd for Strandmøllen. Nord for fiskerlejet blev der fra 1860’erne bygget villaer, hvor man også kunne leje sig ind om sommeren, ligesom i fiskerhusene i Taarbæk. Taarbæk Kirke blev opført i 1864.

Byen var allerede helt udbygget i begyndelsen af 1900-tallet, men der blev opført to moderne boligkomplekser, Taarbækhave på det tidligere hotels grund (1937) og Taarbækhøj (1949) på villagrunde. I 1935 var der stadig 50 fiskere i Taarbæk, men fra ca. 1950 forsvandt fiskeriet fra Taarbæk Havn, der overvejende blev en lystbådehavn.

Fra 1941 blev en række af de gamle landsteder nord for Taarbæk ved ejerskifte opkøbt af staten og nedrevet for at skabe udsyn fra Strandvejen til Jægersborg Dyrehave med Eremitageslottet og et blik over Øresund derfra. Samtidig blev der etableret græsplæner og adgang til stranden. I 1983 og 1995 blev denne proces vedtaget af Hovedstadsrådet som plangrundlag i den såkaldte Spring-forbiplan.

Videre læsning

Læs mere om Taarbæk

Læs også om

Se alle artikler om Byhistorie