Som landets nordligste kommune stod Frederikshavn ikke øverst på de turnerende teatres rejseplan. Men med kunstnerkolonierne, først i Skagen og siden i Frederikshavn omkring Bangsbokredsen, begyndte der at ske noget. I Skagen spillede man i begyndelsen hos fisker Mikkel Jensen, men efterhånden kom hotellerne til, først Karstens Hotel i 1905 og siden Hotel Skandinavien. I 1908 blev Biograftheater Skagen indrettet i Karstens Hotel, men i 1918 flyttet til Thorkild Skarpæs Gård, hvor der både var film og teater på programmet. I 1996 overtog restaurantkæden Jensen’s Bøfhus teateret og ryddede bordene til side, når der kom gæstespil. I 2007 blev teateret nedlagt, og i dag spilles der i Kappelborg på Skolevej eller i Skagen Kultur- og Fritidscenter på Kirkevej.

Det første teater i Frederikshavn, Casino, var en imponerende bygning i den nuværende Tordenskjoldsgade. Teateret åbnede i december 1887, men allerede i 1893 brændte det ned til grunden. Efterfølgeren blev teatersalen på Hotel Cimbria, som åbnede i 1897 og det næste halve århundrede blev et kendt og populært sted, både lokalt og nationalt. Carl Thomsen, senere direktør for Røde Kro Teater i København, var 1898-1916 direktør for hotellets landskendte sommerrevyer, som de begejstrede frederikshavnere ifølge skuespilleren Ludvig Brandstrups erindringer applauderede ved at kaste friske rødspætter på scenen.

Hotel Cimbria forfaldt efter 2. Verdenskrig, og teaterforestillingerne rykkede over på Hoffmanns Hotel og Bechs Hotel. I 1957 blev den gamle Kosmorama-biograf fra 1904 indrettet til kulturhus under navnet Colosseum med en stor scene, der kunne huse turnéteatre fra hele landet – og udlandet. Det blev kulturens højborg i Frederikshavn indtil årtusindskiftet, hvor byen blev tilført tre store musik- og teaterfaciliteter: Det Musiske Hus fra 2004, kultur-, konference- og sportscenteret Arena Nord fra 2005 og spillestedet Maskinhallen fra 2011.

Kongeborgen på Råbjerg Mile

Den britiske instruktør Peter Brooks film King Lear (1971), der er en version af Shakespeares drama, blev optaget i Råbjerg Mile. Hele kongeborgen blev bygget op på milen og det, som ikke lod sig fjerne efter optagelserne, blev gravet ned. I forbindelse med milens vandring dukker der fra tid til anden rester af borgen op.

Videre læsning

Læs mere om Kultur i Frederikshavn Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Teater og film