Frits Helmuth spillede hovedrollen i totalteaterforestillingen Niels Klims underjordiske rejse, der opførtes på Gladsaxe Teater i 1973. Af andre store forestillinger kan nævnes musicalerne Cyrano i 1993 og Aladdin i 1995, begge med musik af Sebastian.

.

Gladsaxe Kommunes farverige borgmester fra 1958 til 1974, Erhard Jakobsen, mente, at man i Gladsaxe Kommune havde både råd og pligt til at have et teater, og med sin støtte gjorde han Gladsaxe Teater til kommunens flagskib. Derudover støttede han også Bagsværd Amatør Scene, som havde været i gang siden 1954, og som stadig eksisterer med eget teater, Smedjen, i kulturhuset Telefonfabrikken, hvor også de unges amatørteater, Gawenda, holder til.

Erhard Jakobsen lagde i 1962 grunden til Gladsaxe Teater med en bevilling på 25.000 kr. Teateret blev døbt Omegnsteatret og spillede i 1963 sin første forestilling på Stengård Skole. Men en perlerække af teaterchefer og et meget afvekslende repertoire skabte en temmelig omtumlet tilværelse for teateret, som fra 1964 rykkede ind på en scene i tilknytning til Gladsaxe Gymnasium under navnet Gladsaxe Teater. Bent Mejding, Preben Harris, Knud Poulsen og Christoffer Bro afløste hinanden som chefer, indtil Kaspar Rostrup overtog i 1984 med et repertoire, der lagde sig op ad hans spektakulære totalteaterforestilling Niels Klims underjordiske rejse fra 1973. I 1986 stiftede Rostrup desuden Gladsaxe Folkekor, der blev tilknyttet teaterets forestillinger. Fra 1992 var Flemming Enevold chef og satsede på store musicals med danske komponister og internationale instruktører og scenografer, indtil det nedslidte og gældsramte teater mistede sit tilskud og lukkede i 2006. I 1998 var teateret blevet suppleret med en intimscene.

I 2007 genopstod det som egnsteateret Gladsaxe Ny Teater under Kaspar Rostrups ledelse, men allerede året efter gik det i betalingsstandsning og lukkede endegyldigt i 2010.

Gawenda

Gawenda blev stiftet i 1969 under Gladsaxe Ungdomsskole og er inspireret af polsk børneteater. Foreningen holder til på Telefonfabrikken i Buddinge. Her arbejder børn og unge sammen i et socialt og kreativt miljø. Skuespillerne Mille Dinesen og Karin B. Heinemeier samt musikerbrødrene Morten og Rasmus Kærså har begge haft deres gang i Gawenda.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Gladsaxe Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Teater og film