Når man siger teater i Haderslev Kommune, tænker man umiddelbart på Teatret Møllen, som er kommunens eneste professionelle teater. Men der bliver også spillet andet teater i området; tre aktive amatørteaterforeninger giver borgerne rig lejlighed til selv at stå på scenen.

Gram Friluftsspil har hver sommer siden 2001 spillet populære klassikere som Sommer i Tyrol og Frøken Nitouche på en friluftsscene nær Gram Slot og enkelte indendørsforestillinger som Nøddebo Præstegaard til jul.

I 200-året for stavnsbåndets ophævelse i 1988 gik Teater- og Musikgruppen Tørning Mølle, som ligger ved Hammelev, sammen om et hjemstavnsspil, der belyste begivenheden, som den udspillede sig i lokalområdet. Hjemstavnsspillene fortsatte frem til 1999, hvorefter man gik over til at spille kendte lystspil for hele familien. Fra 2017 spiller gruppen dog kun julespil, som opføres indendørs i Kultur- og Aktivitetsladen ved Tørning Mølle.

Forsøgsscenen Haderslev blev oprettet tilbage i 1962 og er medlem af paraplyorganisationen Sønderjysk Forsøgsscene. Hvert år arrangerer de en række forestillinger for amatører i alle aldre, bl.a. en stor musicalopsætning samt Haderslev Revy, der begge bliver opført i Kulturhus Harmonien i Gåskærgade. Derudover er der tilknyttet en teaterskole for de 12‑25-årige i samarbejde med Performance Akademiet på Haderslev Katedralskole.

Haderslev Teaterforening indkøber professionelle turnéforestillinger, som opføres i Kulturhus Harmonien. Harmonien som samlingssted stammer helt tilbage fra 1799, hvor man mødtes i et hus fra 1759, som med årene har gennemgået adskillige om- og tilbygninger. I 1822 indrettede gæstgiver Trauls Erichsen Søjlesalen i stueetagen, der blev anvendt som teatersal. I 1936 blev en ny teatersal opført på grunden, og den blev i 1997 erstattet af den nuværende bygning, hvor der er plads til 800 i teatersalen.

Sønderjysk Figurteater blev grundlagt i 2010 og samler både teaterfolk og billedkunstnere om figurteaterforestillinger, som de opfører for børn og voksne. Samtidig tilbyder de også workshops for alle, som ønsker at føre traditionen videre.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Haderslev Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Teater og film