Allerede i 1800-tallet var der et rigt teaterliv i Hjørring. Rådhussalen fra 1834 dannede ramme om såvel de lokale amatørers forestillinger som de turnerende teatres med en primitiv scene, nogle brædder på bukke, belyst af tællepråse, som publikum havde med hjemmefra. Den første dramatiske klub blev oprettet i 1852 og spillede i en sal på Hotel du Nord i Sct. Olai Stræde. Hotellet blev, fra dets udbygning i 1855, centrum for byens kulturliv, og den nye teatersal fra 1882 blev fejret med en legendarisk månedlang teaterfestival. Siden fulgte de navnkundige »teaterbazarer« til fordel for forskellige formål.

Også ude omkring i Hjørring Kommune bliver der spillet revy, bl.a. i Vrå, hvor Vrå Revyen har eksisteret siden 1973, i Sandgraven lige uden for Hjørring og i Hirtshals, hvor Hirtshals Amatørforening siden 1977 har arrangeret Hirtshals Revyen.

Der er også blevet spillet friluftsteater i Hjørring. I byens udkant ligger parkanlægget Sankt Knuds Kilde, som blev anlagt i 1904. Her indrettede man i 1943 en stor friluftsscene, hvor der hvert år frem til 1968 blev opført sommerspil. I 1992 blev traditionen genoplivet efter en renovering af anlægget.

Hjørrings ry som teaterby holdes fortsat i hævd. I 2012 besluttede byrådet at erstatte det lille Vendsyssel Teater, der blev etableret som egnsteater i 1984, med et stort teater- og kulturbyggeri under samme navn, der åbnede i 2017.

Filmen Klumpfisken fra 2014 er instrueret af Søren Balle og optaget i Hirtshals. Historien handler om mødet mellem den økonomisk trængte fisker Kesse, spillet af Henrik Birch, og den københavnske havbiolog Gerd, spillet af Susanne Storm. Filmen tegner et stærkt realistisk billede af hverdagen blandt nordjyske fiskere, der er presset på deres erhverv. Klumpfisken bygger på et teaterstykke fra 2008 af samme navn, skrevet af Lærke Sanderhoff, der er født og opvokset i Hjørring.

Videre læsning

Læs mere om Kultur i Hjørring Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Teater og film