Holbæk er en teaterstærk kommune med mange tiltag for såvel professionelle som amatører. Holbæk Teater, Teatret Fair Play og Slagelse Teater fusionerede i 2021 til Danmarks største egnsteater, Sjællands Teater.

Men også amatørteateret blomstrer i Holbæk Kommune. Det ældste amatørteater er Holbæk Dramatiske Klub, som blev grundlagt i 1959. Det spiller et vidtfavnende repertoire fra egne tekster til de helt store klassikere. I mange år spillede de i Elværket, men rykkede ind sammen med andre amatørteatre i Kulturkasernen, da den åbnede i 2005.

Også Teaterrødderne og Elverfolket hører hjemme i Kulturkasernen. Elverfolket opstod i 1986 ud af Holbæks bz-miljø, mens Teaterrødderne fandt sammen i 1988, efter at deres medlemmer havde spillet i Herredspillet. Trods deres meget forskellige udgangspunkter spiller begge teaterforeninger i dag et bredt repertoire, ofte med egne tekster.

Kundby GF Teater har to børnehold, som optræder med en til to forestillinger om året, mens de voksne spiller revy i Svinninge Sportscenter om efteråret. For de helt små spilles der teater i Teatergården på Gl. Skovvej, som også rummer en lille café og en gårdbutik. Alle disse initiativer er samlet i HAT – Holbæk AmatørTeater Råd.

Sjællands Teater blev en realitet d. 1. januar 2021 som en fusion mellem Holbæk Teater, Slagelse Teater og Teatret Fair Play og en indgåelse af en egnsteateraftale mellem Holbæk og Slagelse Kommuner. Egnsteateret er i dag Danmarks største med 20 fastansatte, 6-9 egenproduktioner om året foruden en lang række andre arrangementer og et årligt budget på 16 mio. kr. Teateret spiller både på Holbæk Teater, Teatret Fair Play og Slagelse Teater.

Holbæk Teater blev egnsteater i 1984. Teatret Fair Play er et af Danmarks ældste og mest aktive børne- og ungeteatre. Det begyndte i 1972 på Vesterbro i København, men flyttede ud allerede efter to år til Vestsjælland. I 1979 fik de tilbudt det gamle soldaterhjem på Borchsvej i Holbæk, hvor de har scene og prøvelokaler, og i 1992 fik det egnsteaterstatus.

De to teatre tog i 2014 initiativ til Holbæk Drama College, der tilbyder et treårigt Scenisk GrundKursus (SGK) for unge teatertalenter. SGK tages sideløbende med den gymnasiale uddannelse på Stenhus Gymnasium (STX), hvor de unge kursister arbejder med professionelle scenekunstnere ca. ti timer ugentligt på både Teatret Fair Play og Holbæk Teater.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Holbæk Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Teater og film