Horsens har altid været en teaterglad by. Allerede før Reformationen blev her opført mysteriespil, og siden fortsatte byens latinskole med at spille humanistiske skolekomedier. Med byens beliggenhed midt på alfarvej kom mange turnerende teatre forbi og blev gerne længe. Men forholdene var ikke gode, og i midten af 1800-talletblev flere initiativer iværksat, for at byen kunne få et godt teater. Det Lichtenbergske Palæ i Søndergade var blevet lavet om til hotel, og den driftige gæstgiver Andreas Jørgensen, hvis efternavn hotellet stadig bærer, byggede i 1845 et lille teater i hotellets baggård med plads til 700 tilskuere.

Nogle år senere, i 1852, tog det populære Horsens Haandværker- og Industriforenings Sangkor initiativ til at opføre bygningen Haandværker- og Industriforeningen med teatersal i Allégade, hvor man kunne optræde og mødes med foreningens medlemmer. I 1885 blev teatersalen udvidet til den nuværende smukke, historicistiske sal, der fortsat bruges som teatersal.

Med byens navnkundige musikdirektør Georg Marquard blomstrede musik- og teaterlivet i byen omkring år 1900, og det gamle teater bag Jørgensens Hotel trængte til en afløser. Horsens Ny Teater var længe ventet og stod klar i 1909, men førte en broget tilværelse indtil ombygningen i 1991.

Horsens Amatør Teater spiller i Haandværkerforeningens sal, der blev renoveret i 1976.

Komediehuset, Teaterskolen i Horsens, som blev etableret i år 2000, holder til på Kulturstationen i den tidligere Midtbyskolen i Skolegade, hvor også andre undervisningstilbud som Billedskolen og Musik- & Balletskolen findes. Det Kommende Teater har siden 2005 turneret landet rundt med børneforestillinger, men byens helt store teaterbegivenhed er den årlige Horsens Teaterfestival for børn og unge, som siden 1985 er blevet afviklet hver tredje weekend i september, nu med over 30 deltagende teatre.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Horsens Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Teater og film