Den høje skorsten afslører, at NørregadeTeatret holder til i et tidligere elværk fra 1911. Elværket på Banegårdspladsen i Maribo blev renoveret og ombygget 2010‑11, så der nu bl.a. er en sal med plads til 200 tilskuere, værksted og øvelokaler.
.

Købstaden Nakskov fik som havneby tidligt mange internationale påvirkninger. Fra 1700-tallet findes der beretninger om teateropførelser på byens rådhus, bl.a. Molières Det tvungne Giftermaal i 1724, kun et år efter premieren på teateret i Lille Grønnegade i København. Men det var først med udviklingen til en industriby, at kulturen for alvor fik fodfæste i Nakskov med teateropførelser på byens fornemme hotel, Hotel Harmonien. Snart var tiden inde til et rigtigt teater, og i 1867 stod det første Nakskov Teater færdigt, faktisk syv år før Gamle Scene blev indviet, og teaterbyggeriet i Danmark for alvor tog fart. Teateret blev bygget i forlængelse af Hotel Skandinavien, og med den driftige jernstøber Carl P. Lange bag blev det udstyret efter alle kunstens regler, bl.a. blev der indlagt gas.

Hvis det skulle være knap så fint, kunne nakskovitterne gå i Svingelen, en lystskov uden for Nakskov, hvor der var underholdning i et tidligere skovfogedhus fra 1836. Det blev i 1894 udvidet med et lille sommerteater, som blev erstattet af et nyere teater i 1924. Sådan som livet formede sig derude i Svingelen, har den lokalfødte dramatiker Ernst Bruun Olsen taget under kærlig behandling i sin folkekomedie fra 1966, Bal i den borgerlige.

Op gennem 1900-tallet måtte Nakskov Teater fungere som både biograf og teater og var til sidst så nedslidt, at det blev revet ned 1987-88. Men da var det allerede i 1981 blevet erstattet af en teatersal i Nakskov Uddannelsescenter (nu Nakskov Gymnasium og HF), hvor også Teaterforeningen Lolland viser deres forestillinger. Nakskov Amatørscene, som har eksisteret siden 1946, spiller dog i Lienlund, hvor de har egen teatersal.

NørregadeTeatret

NørregadeTeatret begyndte som et lille amatørteater i Lollands-Postens nedlagte trykkeri i Nørregade i Maribo i 1991. I 2007 indgik det som egnsteater i Lolland Kommune og har herefter indtaget en central position som kulturinstitution i kommunen. I 2011 kunne teateret indtage det nedlagte elværk i Maribo, Kulturværket, hvor de fleste af forestillingerne spilles. Frank Rubæk leder teateret, og der produceres årligt ca. tre egenproduktioner, vises gæstespil og afholdes teaterskole for børn i alderen 6‑17 år. Hvert andet år spiller Nørregade Teatret stort opsatte musicals i fri luft i Hylddalen eller på Bandholm Station eller turnerer rundt i kommunen.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Lolland Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Teater og film