Optagelse af tv-programmet »Bytinget« i 1979, som fandt sted i en ombygget sal i Silkeborg Teater. Det særdeles populære debatprogram blev sendt i årene 1975‑85, og det blev til i alt 42 udsendelser. Programmet skulle illudere en retssag, og de 100 silkeborgensere, der medvirkede som dommere eller nævninge, skulle repræsentere de almindelige danskere. De to »advokater« var udvalgte eksperter med hver deres modsatte synspunkt; de skulle fremlægge argumenter for et aktuelt debatemne.
.
Thorning Friluftsspil opfører Ronja Røverdatter på grundlovsdag i 2019. Her ses afslutningen på forestillingen.
.

Silkeborg er en aktiv teaterby og har været det længe. Under det store teaterbyggeboom i slutningen af 1800-tallet meldte også Silkeborg sig med et nyt teater, indrettet i Håndværkerforeningen på byens torv i 1877. Men allerede 20 år efter stod det ikke længere mål med byens teaterambitioner, så Anton Rosen blev bedt om at bygge et nyt på det sted, hvor det gamle lå. Det stod færdigt i 1896 og var med den pompøse italienske stil, som Rosen havde anlagt, så flot, at det gik under navnet Pragtbygningen. Dette tjente byen godt helt indtil d. 23. februar 1945, hvor det blev sprængt ved en schalburgtageaktion, samme nat som Randers Teater. Først i 1956 stod det nye teater klar, men optimalt var det ikke, og i 2002 blev bygningen solgt til andet formål og i 2004 afløst af Jysk Musik & Teaterhus, det senere Jysk Musikteater.

I 1986 blev Det Ny Teater i Silkeborg oprettet med spillested i Vestergade. Det flyttede i 1997 ud ved KunstCentret Silkeborg Bad, hvor de spiller kabareter, revyer og børneforestillinger på amatørbasis, fra år 2000 under navnet Silkeborg Ny Teater for ikke at blive forvekslet med Det Ny Teater i København. Amatørteater kan man også finde i Sorring, hvor Pottemageregnens Amatørteaterforening hver vinter opfører en kabaret i Toustrup Forsamlingshus. I den nedlagte togstation Lysbro Station spiller PerronTeatret vinteren igennem dilettant. Om sommeren kan man i juni måned i Thorning opleve Thorning Friluftsspil under de store gamle egetræer, hvis man da ikke selv vil være blandt de 160 frivillige, som siden 1989 har skabt den årlige forestilling.

Er man til musicals, kan man opsøge Musical Silkeborg, som er hjemmehørende i Jysk Musikteater, og opleve professionelt opsatte musicals.

I 1946 blev der indviet et stort friluftsteater i Indelukket med plads til 6.000 tilskuere, hvor bl.a. Det Kongelige Teater gæstespillede, men teateret viste sig trods alt at være for stort, så i dag rummer det blot 2.000 tilskuere og bruges primært til rockkoncerter. Endelig er der Cirkus Krone, som med base i Them har turneret landet rundt siden 1939.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Silkeborg Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Teater og film