Årets Borgspil 2019 var musicalen STORM P – Livet er en cirkus med fokus på tegneren og forfatteren Robert Storm Petersens liv og forunderlige verden. Chris Skytte var forfatter og instruktør, koreografien stod Maria Wichmann Andersen for.
.

Sorø Kommune er ikke nogen stor teaterkommune, men kan glæde sig over to markante teaterinitiativer, Ruds Vedby Borgspil og Holberg Teatret, samt amatørteaterforeningen Filadelfia. Filadelfia opstod ud af en foredragsforening i Kolonien Filadelfia, et epilepsihospital i Dianalund, hvor medlemmerne efterhånden fik lyst til selv at optræde. I 1970 blev Kolonien Filadelfias Teaterforening, senere Filadelfias Teaterforening, stiftet som en teaterforening, som alle kunne melde sig ind i og deltage ved opførelserne. Der bliver spillet mindst én forestilling om året, op mod jul, arrangeret en stor sankthansfest, spillet en intern revy m.m.

Holberg Teatret

Ludvig Holberg tilbragte sine sidste år på sin ejendom Tersløsegård, og det er derfor oplagt for Sorø Kommune at have et Holberg Teater. Holberg Teatret er skabt og ledet af Niels Vandrefalk, tidligere Niels Andersen, som blev uddannet skuespiller fra Det Kongelige Teater i 1968. Hvert år opfører han en Holbergforestilling i Søjlesalen i Akademihaven i Sorø, tæt på statuen af Holberg. Hans spillestil er inspireret af commedia dell’arte, som Holberg hentede inspiration fra efter sine rejser i Italien og Frankrig.

Ruds Vedby Borgspil

I parken til herregården Vedbygård er der siden 1989 hvert år i august opført en stor udendørs forestilling med amatørskuespillere. Teksterne er originale dramatekster, skrevet specielt til Ruds Vedby Borgspil. Som oftest har de et lokalt historisk emne, der spænder lige fra forestillingen Pigerne på Sprogø over forestillinger om filmskuespilleren Asta Nielsen til digteren B.S. Ingemann og Grauballemanden. Forestillingerne er de sidste mange år opført som musicals.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Sorø Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Teater og film