Omkring århundredskiftet 1899/1900 var Slagelse en af provinsens helt store teaterbyer. Allerede i 1815 havde den navnkundige agitator og forfatter J.J. Dampe indrettet et teater i et gartneri, men da en entreprenant købmand i 1892 byggede et stort hotelkompleks midt i byen, Hotel Casino, og opførte et af landets største teatre med plads til knap 1.200 tilskuere som en del af det, steg teaterinteressen betydeligt. De turnerende selskaber blev i byen i månedsvis og spillede for udsolgte sale ugen igennem. Teateret blev en kort overgang brugt som biograf, men teateret vendte hurtigt tilbage. I 1963 brugte filminstruktøren Annelise Reenberg teatret som kulisse for teaterscenerne i sin film Frøken Nitouche.

I 1976 gik hele hotellet imidlertid op i flammer, og i flere år stod byen uden teater, men siden 1980 har det, i dag under navnet Slagelse Teater, haft hjemme på Slagelse Gymnasium. Det er Vestsjællands Teaterkreds, der indkøber forestillingerne, men ikke kun til Slagelse Teater; i årene 1996‑2000 arrangerede de forestillinger i landskabsarkitekt C.Th. Sørensens friluftsteater fra 1932 i Frederikshøj.

I 1972 stiftedes amatørteateret KRABASKEN – Vestsjællands Dramatisk Forening, som fik tildelt lokaler i byens gamle tapetfabrik, der siden også gav plads til Slagelse Museum. Teateret producerer tre til fire forestillinger om året i et bredt repertoire for såvel børn som voksne. Amatørerne kan også boltre sig på Musicalscenen på Slagelse Teater i Herrestræde, hvor der siden 1993 har været opført en lang række populære musicals. Kommunens nyeste teater er det spektakulære teater på Borreby Gods.

Korsør Biograf Teater er kendt som verdens ældste igangværende biograf og har siden 1907 haft til huse i Jens Baggesens Gade 17. Biografen drives af en gruppe af frivillige, der sørger for at få film hjem til danmarkspremiere til trods for biografens lille størrelse og kategori som C-biograf.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Slagelse Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Teater og film