De farvede dele af søjlerne viser gennemsnittet af temperatur, antal solskinstimer og nedbør i Thisted Kommune for perioden 2006-15 set i forhold til landsgennemsnittet, som er angivet med DK. Øverste og nederste tal i hver søjle angiver hhv. de højeste og laveste gennemsnit, der i samme periode er målt i nogen dansk kommune.

Baseret på data fra DMI

.

Thisted Kommune er en typisk kystkommune, som ligger ud mod Vesterhavet. Havet virker som en buffer, der mindsker temperatursvingningerne hen over året, og den kystnære placering giver derfor lunere vintre og køligere somre. I maj, juni og juli hører Thisted Kommune da også til blandt landets koldeste. Temperaturerne stiger en smule, jo længere væk man kommer fra kysten. Ud over højere temperaturer fører det også til dannelsen af skyer og dermed enkelte byger.

Som i resten af Nordjylland påvirker de norske fjelde også klimaet i Thisted Kommune, men pga. kommunens sydligere placering kommer påvirkningen anderledes til udtryk. Når vinden kommer fra nordvest, presses den syd om fjeldene, hvilket medfører stærkere vind og flere skyer med byger. Også højdedragene nær Hurup giver mere nedbør, fordi luften her tvinges til vejrs. Sammen med nogle af nabokommunerne hører Thisted Kommune i oktober og november til blandt de vådeste, fordi der om efteråret passerer lavtryk og fronter ind over landet.

Solen skinner meget i Thisted Kommune, og den indtager en syvendeplads på listen over solrigeste kommuner. Især i januar skinner solen forholdsmæssig meget.

Videre læsning

Læs mere om natur og landskab i Thisted Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Klima

Eksterne links