Thorsbro Vandværk, der siden 1908 har leveret vand til København, fungerer med sine store dieselmotorer og fredede bygninger delvis som museum, og vandværkets maskinhus er i dag åbent for publikum som en del af Thorsbro Vandværk Museum. Fra 1995 har den tilhørende museumsforening formidlet vandværkets historie. Siden værkets 100-års jubilæum har det statsanerkendte Kroppedal Museum i Høje-Taastrup Kommune været involveret i formidlingen. Maskinhuset, hanekammerbygningen og samlebrøndsbygningen er tegnet af Andreas Fussing og blev fredet i år 2000.

Maskinhuset i Thorsbro Vandværk med de tre store dieselmotorer, der blev bygget på Burmeister & Wain. Vandværket er stadig i drift, men den sidste af de gamle dieseltrukne pumper stoppede i 1985. Flere af bygningerne, bl.a. maskinhuset og den cirkelformede samlebrøndsbygning, er fredede.

.

Vandværkets historie

Med Københavns vækst i begyndelsen af 1900-tallet fulgte behovet for vandværker og højdebeholdere, så bybefolkningens drikkevandsforsyning kunne sikres. Som en del af den udvikling blev Thorsbro Vandværk indviet i 1908 som supplement til Københavns Vandværk, der var grundlagt i 1859 i Studiestræde i det indre København. Vandværket i Ishøj blev placeret ved gode kildevæld med forbindelse via en rørledning til vandreservoiret i SøndermarkenFrederiksberg. Bygningerne blev opført efter tegninger af Andreas Fussing, og det basilikaformede maskinhus blev udstyret med dieselmotorer fra Burmeister & Wain. Mod syd blev en samlebrøndsbygning udformet som en cirkulær bygning, mens hanekammerbygningen, nordvest for maskinhuset, husede nedgangen til det underjordiske reservoir. Dertil kom funktionærboliger langs Allévej.

Videre læsning

Læs mere om Kulturhistoriske museer og kulturarv i Ishøj Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Kulturhistoriske museer og kulturarv