Den indre gård på Thorvaldsens Museum er malet af C.O. Zeuthen i 1847, året før museet åbnede. Thorvaldsen er begravet her omgivet af sine værker i Gottlieb Bindesbølls farvemættede bygning, der er inspireret af samtidens udgravninger i Pompeji og Herculaneum. I baggrunden ses en del af den klassicistiske Christiansborg Slotskirke fra 1813‑26 tegnet af C.F. Hansen.
.

Thorvaldsens Museum åbnede i 1848 som Danmarks første museumsbygning. Foruden godt 900 skulpturer og 1.400 tegninger af den verdensberømte danske billedhugger Bertel Thorvaldsen rummer museet hans samlinger af malerier, antikke genstande, sjældne bøger, tegninger, gipsafstøbninger mv. Efter at have haft Rom som udgangspunkt for sit liv og arbejde igennem næsten 40 år testamenterede Thorvaldsen sine værker og samlinger til fødebyen København.

Den rigt udsmykkede bygning er tegnet af Gottlieb Bindesbøll og blev bl.a. finansieret via en offentlig indsamling. Frisen på facaden er udført af Jørgen V. Sonne i perioden 1846‑50 og illustrerer Thorvaldsens hjemkomst i 1838 og transporten af hans værker fra Rom til museet. Thorvaldsen selv ligger begravet i museets gårdrum. Med sin markante arkitektur med de ægyptisk inspirerede porte og den karakteristiske farvesætning er bygningen et hovedværk i dansk arkitektur Bygningen blev fredet i 1945.

Alle væsentlige kilder til Thorvaldsens liv og arbejde er tilgængelige på museets hjemmeside. Der afholdes 1‑2 særudstillinger om året, undervisnings- og foredragsforløb samt talrige musik- og fotobegivenheder. Museets forskning er centreret om Thorvaldsens livsværk. Udlånsvirksomheden er i høj grad rettet mod udlandet.

Videre læsning

Læs mere om Billedkunst i Københavns Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Billedkunst