Tirpitz ved Blåvand med bunkeren og det underjordiske museum fra 2017. Arkitekturen åbner sig først, når man går ind ad en af de fire gange og ser ind i de store udstillingssale, hvoraf en er forbundet til bunkeren.
.

I 1944 påbegyndte besættelsesmagten byggeriet af kanonstillingen Batterie Vogelnest som en del af Atlantvolden, der skulle forsvare den europæiske kyst mod invasion. Stillingen ved Blåvand skulle sammen med Batteri Grådyb på Fanø beskytte indsejlingen til Esbjerg Havn. Byggeriet var stadig i gang ved Befrielsen i 1945, og kun de to massive kanonbunkere, hvoraf den ene skulle have været udstyret med en kanon fra krigsskibet Tirpitz, stod færdige.

I dag er Tirpitz ved Blåvand Vardemuseernes bud på et museum, som kan tiltrække områdets mange sommerturister til at opleve og forstå mere om områdets kulturhistorie. Museumstilbygningen, som stod færdig i 2017, er tegnet af Bjarke Ingels Group (BIG) og står i forbindelse med den sydlige af de to gamle kanonbunkere, som udgjorde Tirpitzstillingen.

Nybygningen består af fire blokke, der er sænket ned i terrænet og dækket til med klitbevoksning. Gennem smalle gange kommer publikum ind i et moderne tidssvarende museum udført i glas og beton. Designet er en af de mest elegante løsninger i dansk arkitektur i det nye årtusinde. Bunkeren blev indrettet til museum første gang i 1991, efter at ledige unge i Varde Kommune som led i et beskæftigelsesprojekt var blevet sat til at tømme den for vand, sand og gamle brokker. I den nye museumstilbygning blev der etableret tre permanente udstillingsrum. Her fortælles ravets historie, Atlantvoldens historie og 20.000 års vestkysthistorie. Udstillingerne er næsten uden tekst; i stedet benyttes audioguides på dansk, tysk og engelsk.

Videre læsning

Læs mere om Kulturhistoriske museer og kulturarv i Varde Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Kulturhistoriske museer og kulturarv