Genspejl af de mange lys i søen hos Tivoli Friheden i julen 2018. Fra 1950 kunne gæsterne sejle med vandcykler på søen. En idé om at få Fregatten Jylland som restaurationsskib i søen blev dog ikke til noget. Siden forlystelsesparken fik 400.000 kr. til et selvforsynende solcelletræ til at oplyse hovedindgangen, har parken igangsat en række initiativer for at gøre parkens drift mere bæredygtig.
.

Forlystelsesparken ligger i den nordligste del af Marselisborgskovene i skellet til den bymæssige bebyggelse. Skoven var oprindelig lukket for andre end Marselisborg Gods, men da godset åbnede skoven for offentligheden i slutningen af 1800-tallet, opstod navnet Friheden. I 1904 åbnede tjener Hans Rising en pavillon på stedet, som han drev i et halvt århundrede. Stedet blev et yndet udflugtsmål for aarhusianerne, og fra 1920’erne blev det også populært at afholde politiske møder her. Med de svenske folkeparker og de danske tivolier som model blev Folkeparken Friheden dannet i 1958 med permanente skydetelte, gynger, karruseller og en revyscene.

Navnet Tivoli Friheden kom til i 1964, da parken overgik til et aktieselskab, hvis hovedaktionær var Aarhus Kommune. Kommunen investerede i parken, der fik rutsjebane, spøgelsestog, aftenbelysning og flere scenetilbud. Det første år var der flere end 400.000 gæster. Økonomien fulgte dog ikke med, og i 1984 gik selskabet konkurs, og kommunen overtog driften.

I et forsøg på at forbedre parkens besøgstal udskrev kommunen i 1985 en idékonkurrence. Planen, som vandt, dannede udgangspunkt for en tiltrængt nyomlægning i perioden frem mod 1999. Dette inkluderede bl.a. en nyanlægning af stisystemet, beplantningen og søerne samt en ny hovedindgang og en ny udendørsscene.

I år 2000 overgik parken til privat drift og fik herefter vildere forlystelser, der tiltrak et større publikum. I 2012 købte Tivoli Friheden A/S grunden af kommunen. I dag rummer parken bl.a. en spillehal og kulturhuset Hermans fra 2013. I 2018 satte parken rekord med 600.000 gæster efter en satsning på koncerter og fejring af jul og halloween.

Videre læsning

Læs mere om Handel, service og oplevelseserhverv i Aarhus Kommune

Læs videre om

Se alle artikler om Erhverv og arbejdsmarked