Oversigtsbillede
.

Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
262963
Sted- og lokalitetsnummer
010103-331
Anlæg
Trækul, Historisk Tid (dateret 1500 e.Kr. - 1913 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 2629:63 Ruin af kulmile. Cirkulær fordybning på ca. 9 m i diameter omgivet af lav vold. Ca. 0,5 m dyb på midten. Meget trækul i jorden.

Undersøgelseshistorie

2015
Museal besigtigelse - NaturstyrelsenKulmile, rund fordybning på ca. 9 i diameter med ganske lav vold omkring. Ca. 1/2 m dyb på midten. Meget trækul i jorden.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kulturstyrelsen
2018
Registrering via historisk dokumentation - KulturstyrelsenTomt af kulmile. Kulmilerne blev anvendt af kulsviere til produktion af trækul, der bl.a. anvendtes som brændsel. I Nordsjælland fandtes flere kulmiler, idet der produceredes trækul til bl.a. brændselsforsyningen af København.

Trækul

Indtil begyndelsen af 1800-tallet blev trækul fremstillet i såkaldte miler, en metode, som var kendt allerede i oldtiden. Trækul blev i mange hundrede år brugt til udsmeltning af jern, og det var en vigtig bestanddel af sortkrudt. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links