Sæbekassevogne i alle størrelser og farver deltager hvert år i Oak City Rally. Løbet er optaget i Guinness World Records med titlen »Verdens største, længste og hårdeste sæbekasseløb«.

.

Høstnatten i Ølstykke Stationsby er en gammel tradition, som trækker mange til fra hele kommunen. Høstnatten byder på loppemarked, salg af kunsthåndværk og håndarbejde samt diverse foreningsaktiviteter. Stenløse-Veksø Folkedansere kunne i 2016 fejre 50-års jubilæum. Folkedanserne optræder ved forskellige arrangementer i Egedal Kommune iført dragter, de selv har syet. Siden 1970’erne har der hvert år været afholdt børnedyrskue i Veksø, og fra 1988 har Lions Club Stenløse-Veksø stået for arrangementet. Her kan børn få bedømt deres kæledyr af lokale dyrlæger, og der er præmier til alle. I kommunen er der to fugleskydningsselskaber: Stenløse Fugleskydningsselskab af 1910 og Ølstykke Fugleskydnings Selskab af 1913. Begge foreninger afholder årlige fugleskydninger, hvor der kåres en fuglekonge.

Juletiden byder også på flere traditioner. Ældst er børnenes juletræsfest i Veksø, der stammer helt tilbage fra 1899. I Ledøje forvandles landsbyen til en levende julekalender, hvor der hver dag åbnes et nyt julepyntet vindue.

Arealet bag kulturhuset i Smørumnedre bliver hvert år omdannet til en svenskelejr, når historiefestivalen Svenskeslaget i Smørum afholdes.

.

Fastelavn i Veksø

Fastelavn varslede traditionelt starten på fasteperioden op til påske. I dag er der ikke mange, der faster, men fastelavnsløjerne er der stadig gang i. I Veksø holdes traditionen med tøndeslagning fra hesteryg i hævd. Kun et enkelt år, i 1941, har man måttet undvære traditionen pga. 2. Verdenskrig. Her blev der i stedet slået til tønde fra et bord i kroen.

.

Veksø Fastelavnsklub er stiftet i 1910. Hvert år afholdes et fastelavnsoptog, der består af ca. 15 ryttere i røde veste og 4‑5 hestetrukne vogne. Den ene vogn er bemandet med et hornorkester, mens et par vogne udgør et hovedtema, der skifter hvert år. Vognene er pyntet med kulisser og rummer ca. 15 udklædte mænd. Den sidste vogn, kaldet Bøssevognen eller Klovnevognen, markerer på satirisk vis en begivenhed fra det forgangne år. Navnet Bøssevognen skyldes, at mændene på vognen rasler penge ind, der bl.a. går til gode formål i Veksø. Optoget udgår fra Slagtergården kl. 9, og dagen igennem besøges beboer- og grundejerforeninger. Optoget afsluttes med paradekørsel og tøndeslagning til hest i Veksø Bygade. Til sidst udråbes en kattekonge.

Lørdagen efter fastelavnssøndag afholdes en stor fastelavnsfest i Veksø Multihal. Festen kaldes også damernes fest, og damerne slår katten af tønden, hvorefter kattedronningen mødes med kattekongen i en brudevals. Endelig er der børnenes fastelavnsfest, der også afholdes i Veksø Multihal.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Egedal Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Dagliglivsfortællinger

Se alle artikler om Traditioner og fortællinger