En stor del af områdets sagn og folkeminder blev indsamlet af folkemindesamleren Anders Uhrskov og udgivet i Folkesagn (1922) og Sagn og Tro (1923). En stadig levende fortælling er sagnet om Kong Horn, som ifølge folketroen har lagt navn til halvøen Hornsherred mellem Isefjord og Roskilde Fjord. Mens Kong Horn var på togt, blev hans rige plyndret af to nabokonger. Efter at have nedkæmpet dem forlod Kong Horn sit rige for aldrig at vende tilbage. Forinden havde han nedgravet sine skatte, så de kunne komme hans rige til gode i krisetider.

En tradition, som i høj grad er definerende for området, er Frederikssund Vikingespil. Amatørspillene tiltrækker hvert år omkring 15.000 tilskuere. Mange af kommunens borgere, børn som voksne, er involveret i spillene og omtaler sig selv som »vikinger«. Vikingespillets store sankthansbål, som ledsager sæsonpremieren, er med årene blevet en fællesskabsmarkør for området.

Tidligere var der også tradition for pinsefester. Således var det anden pinsedag skik at tage på udflugt med madkurv i Nordskoven ved Jægerspris. Fra 1864 tiltrak pinseballet ved Schweizerhuset i Færgelunden især områdets unge mennesker. Pinsefesterne ebbede ud i 1930’erne. Nordskoven er imidlertid stadig et yndet udflugtsmål, ikke mindst tiltrækker de tusindårige ege hvert år mange besøgende. Den ældste af egene, Kongeegen, har en anslået alder på mellem 1.400 og 1.900 år. Det siges, at egen fik sit navn, da Frederik 7. og hans hustru grevinde Danner til hest søgte ly for et uvejr i den hule stamme.

Videre læsning

Læs mere om Kultur i Frederikssund Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Dagliglivsfortællinger

Se alle artikler om Traditioner og fortællinger